Seceta din ultimele luni a avut un impact semnificativ asupra culturii de sfeclă de zahăr. Producătorii și procesatorii de rădăcini dulci raportează că intemperiile au afectat aproximativ 60 la sută din recoltă. Această situație ar putea conduce la o creștere a prețului final al zahărului, scrie nordnews.md.
„Investiția noastră la hectar constituie aproximativ 35 de mii de lei per hectar, aici sunt 80 de hectare. Cu două săptămâni în urmă s-a făcut această probă și s-au obținut 7 tone de sfeclă, dar nu o putem recolta pe toată. Zilnic, productivitatea și capacitatea sfeclei recoltate scade”, a spus un agricultor.
Seceta nu doar că a afectat culturile de sfeclă, dar împiedică și recoltarea calitativă a acesteia, din cauza solului uscat și compactat.
„Sfecla începe să se strice. Recoltarea este destul de problematică, din cauză că solul este compactat. Astfel, în momentul în care sfecla este săpată, aceasta se rupe sau se scoate cu bulgări mari. Apoi, le ducem la fabrică, dar acest lucru implică niște cheltuieli suplimentare”, a spus un alt fermier.
Reprezentanții celei mai mari fabrici de producție a zahărului din Republica Moldova afirmă că pierderile pentru fermieri se vor ridica la sute de milioane de lei. Mai mult decât atât, există riscul creșterii prețului la zahăr.
Responsabilii de la Ministerul Agriculturii au propus o serie de măsuri financiare pentru a sprijini fermierii afectați de secetă. Recent, au anunțat reducerea penalităților pentru fermierii care întârzie plata ratelor în 2024, însă această facilitate este disponibilă doar pentru cei care au contracte cu Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii.