În Moldova, agricultorii afectați de secetă se tem că nu vor putea să-și achite datoriile și cer instituirea stării de urgență în sectorul agricol. Specialiștii compară Moldova cu sudul Spaniei, iar fermierii se adaptează la noile realități, folosind alte soiuri de cereale. A doua jumătate a lunii iulie a fost extrem de călduroasă, cu temperaturi ce au depășit 40 de grade la umbră, relatează dw.com
„Ne transformăm într-un deșert, seceta va deveni tot mai severă. Trebuie să aducem materialele pentru semănat nu din nordul Moldovei, ci din sud, de exemplu soiuri din Chile,” spune fermierul Dumitru Orestu.
„Temperatura solului în acestă vară a fost de 80 de grade. Lucrez din 1986, dar o secetă atât de severă nu am întâlnit niciodată,” afirmă fermierul Nicolae Sprîncean.
„Toți agricultorii au credite, au început represalii, creditele bancare sunt greu accesibile, iar furnizorii de îngrășăminte, observând că agricultorii nu pot plăti, dau în judecată. Oamenii rămân fără utilaje și terenuri,” adaugă Sprîncean.
„Până acum am văzut falimentul la zeci de fermieri, iar până toamnă vom vedea sute sau chiar mii de falimente,” spune fostul președinte al Asociației „Forța Fermierilor,” Alexandru Slusar. Potrivit acestuia, strategia de dezvoltare a agriculturii trebuie schimbată, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi.
SURSA:Point.md