Salariul minim de 6 mii de lei de la 1 ianuarie 2025, compensații mai mari pentru cetățeni, mai multe facilități pentru agenții economici, dar și plafonarea prețurilor și a tarifelor la produsele și serviciile prestate populației. Sunt câteva dintre măsurile pe care Confederația Națională a Sindicatelor insistă ca să fie adoptate de urgență de către Guvern pentru a ajuta cetățenii să facă față scumpirilor. Sindicaliștii mai cer o întrevedere de urgență cu premierul Dorin Recean pentru a găsi soluții în fața crizei prognozate.
Pe fondul majorărilor de tarife la gazele naturale, care vor duce la scumpiri în lanț și la alte servicii de primă necesitate, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova își exprimă îngrijorarea că sărăcia va crește în țară. Din acest motiv, sindicaliștii au propus Guvernului o serie de măsuri care ar trebui aprobate de urgență și care ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.
Printre acestea se numără stabilirea unui salariu minim de 6000 de lei și majorarea cu 30% a salariilor personalului medical, finanțat din Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, dar și a valorilor de referință pentru stabilirea salariilor în sectorul bugetar. Printre cerințe se numără și indexarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului aflate în plată, în funcție de rata inflației, și adoptarea unei legi care să prevadă plafonarea prețurilor și tarifelor la produsele și serviciile prestate populației, inclusiv prin limitarea adaosului comercial și a rentabilității.
Sindicaliștii mai cer acordarea de compensații și facilități agenților economici, mai cu seamă din domeniul agroalimentar, care, în procesul de producere, utilizează resurse energetice. Astfel se dorește prevenirea majorării prețurilor la produsele alimentare. Confederația consideră că este oportună și majorarea compensațiilor pentru cetățeni în perioada rece a anului. CNSM cere, de asemenea, lichidarea urgentă a restanțelor salariale ale angajaților de la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”. În acest context, sindicaliștii cer organizarea, în regim de urgență, a unei întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, pentru a găsi soluții în fața crizei prognozate de autorități.
De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, că Guvernul va mări bugetul pentru compensații și va ajuta populația să nu plătească mai mult pentru resursele energetice.