Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale lichefiate (LNG) din lume, avertizează Uniunea Europeană că va opri livrările de gaze dacă statele membre vor aplica strict o nouă lege privind combaterea muncii forţate şi a daunelor asupra mediului. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, într-un interviu acordat publicației Financial Times.
Directiva europeană privind Diligenţa Corporativă în Domeniul Sustenabilităţii, aprobată în 2024, obligă marile companii care operează în UE să verifice lanţurile de aprovizionare pentru a identifica utilizarea muncii forţate sau daunele aduse mediului. Dacă aceste practici sunt identificate, companiile trebuie să implementeze măsuri corective, riscând altfel amenzi care pot ajunge la 5% din cifra de afaceri globală.
Saad al-Kaabi, care este și directorul general al companiei QatarEnergy, a declarat că o astfel de sancțiune ar afecta semnificativ veniturile statului Qatar. „Dacă pierd 5% din veniturile mele generate mergând în Europa, nu voi mai merge în Europa. Nu blufez. 5% din veniturile generate de QatarEnergy înseamnă 5% din veniturile statului Qatar. Acesta este banul poporului, aşa că nu pot pierde acest tip de venituri – şi nimeni nu ar accepta o astfel de pierdere”, a afirmat Kaabi.
Deși avertismentul vizează relațiile cu UE, Qatar rămâne concentrat pe extinderea influenței sale pe piețele din Asia și Europa. Statul din Golf intenționează să-și dubleze capacitatea de lichefiere a gazelor până în 2027, de la 77 de milioane de tone pe an la 142 de milioane de tone.
Această strategie are loc în contextul creșterii concurenței pe piața globală, în special din partea Statelor Unite, care sunt principalul furnizor de gaz natural lichefiat. Totodată, Kaabi a subliniat că Qatar nu este îngrijorat de potențialele măsuri ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a mări plafonul exporturilor americane de LNG.
Ministrul Energiei din Qatar a făcut un apel către Uniunea Europeană să analizeze cu atenție noua directivă. „UE ar trebui să revizuiască cu atenție această lege”, a declarat acesta, atrăgând atenția asupra potențialului impact economic și politic pe care o astfel de măsură l-ar putea avea asupra relațiilor comerciale dintre Qatar și Europa.
În condițiile în care UE depinde de importurile de gaze pentru a-și asigura securitatea energetică, tensiunile dintre cele două părți ar putea complica situația pieței energetice globale, deja afectată de volatilitate.
SURSA: realitatea.md