Anul curent a fost un an plin de provocări pentru sectorul de fructe. Condițiile meteorologice nefavorabile precum înghețuri în primăvară, secetă extremă vara și ploi abundente în perioada de recoltare a cireșelor, strugurilor și maturare a merelor, au creat dificultăți producătorilor. Cu toate acestea, fructele moldovenești și-au menținut poziția pe piețele de export, datorită investițiilor enorme realizate de producători și exportatori în echipamente de prerăcire, sortare și ambalare. Problema a fost abordată la Conferința „Businessul Fructelor în Moldova”.

În pofida recoltei mai mici obținute în 2024, cauzată de condițiile climaterice nefavorabile, prunele moldovenești își consolidează poziția pe piața UE, unde au fost exportate 79,2% comparativ cu 76% în anul 2023. 2024 a fost cu succes pentru caisele moldovenești. Volumul de caise exportate a ajuns la 13,2 mii tone, un record istoric pentru Moldova. UE a fost destinația principală pentru 56% din caisele exportate anul acesta.
Potrivit președintelui Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, pentru a asigura profitabilitatea afacerilor cu fructe, e nevoie ca horticultorii să se adapteze provocărilor generate de factorii geopolitici și intemperiilor climaterice. Accesul redus la apă, criza forței de muncă și de finanțare reprezintă provocări majore pentru sectorul horticol. În opinia lui Gorincioi, este esențială colaborarea între părți pentru a consolida pozițiile pe piețele noi și pentru a găsi soluții reale la provocări.
Ministra agriculturii și industriei alimentare, Ludmila Catlabugа, a declarat că pentru perioada 2021-2025 ministerul are scopul să extindă suprafețele perene, să crească producția globală de fructe, să dezvolte infrastructura de post-recoltare și procesare, să ridice capacitatea de depozitare frigorifică și să creeze case noi de ambalare. În prezent, spune ministra, se lucrează asupra programului dedicat consumului de fructe proaspete în școli și grădinițe.
Volumul exporturilor de mere în 2024 este mai mare cu circa 10% față de anul trecut. În 11 luni ale acestui an exporturile în UE au ajuns la 23 mii de tone, comparativ cu 11,8 mii în aceeași perioadă a anului trecut.
Merele moldovenești își consolidează pozițiile în Marea Britanie și Olanda, iar Arabia Saudită ocupă locul 4 în clasamentul destinațiilor de export al merelor (3800 de tone exportate în 2024).
Valeria Caduc, managera Smarta-AS, susține că prețul de comercializare a merelor în acest an este triplu față de 2023. „În ciuda temperaturilor neprielnice, am reușit să menținem cantitățile la nivelul anului precedent, datorită irigării. Ne propunem să facem mai multe exporturi în a doua jumătate a lunii ianuarie, iar destinațiile sunt Marea Britanie, România, Suedia, Lituania și Arabia Saudită”, a anunțat Valeria Caduc.
Pentru struguri se înregistrează o dinamică pozitivă a exporturilor către UE. Astfel, în primele 11 luni ale anului 2024 au fost exportate în UE 31,2 mii tone sau 58,7% din toți strugurii moldovenești exportați, comparativ cu de 26,4 mii tone sau 3,4%, în aceeași perioadă a anului trecut.
Prunele moldovenești, caisele și strugurii s-au vândut, în acest an, în cele mai mari rețele de supermarket din Uniunea Europeană, respectând rigori stricte de calitate și ambalare, transmite IPN.