“Cel mai evident lucru demonstrat de acest Guvern este că apără și susține aprig companiile mari transnaționale și offshore, iar producătorii locali mici și mijlocii sunt intenționat distruși și falimentați. Din acest motiv Asociația Forța Fermierilor dacă nu va fi auzită, va solicita demisia Guvernului, iar protestele masive ulterioare se vor putea transforma în unele politice!“, se spune într-o declarație a asociației.
Criza din agricultură se adâncește tot mai mult în Republica Moldova, iar fermierii avertizează că lipsa unor măsuri urgente din partea autorităților lovește direct în economia țării. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, consecințele acestei situații sunt deja resimțite de populație prin majorări nesemnificative ale pensiilor, salariilor și compensațiilor.
“Ultimul exemplu al tergiversării adoptării unor măsuri pentru salvarea situației din agricultură ar fi avizarea întârziată de către Guvern a proiectului de Lege 354, elaborata de deputatul Alexandru Trubcă împreuna cu asociațiile de fermieri pentru depășirea crizei secetei si adoptarea căreia a fost promisă de dl Igor Grosu încă pe 5 decembrie”, se arată în declarația citată.
„Atenționăm că proiectul respectiv nu prevede alocare de resurse financiare din bugetul de stat. Această tergiversare este ultima picătură, iar Asociația Forța Fermierilor anunță proteste de avertizare pentru ziua de 18 decembrie, în fața Guvernului, și pe 19 decembrie, respectiv, în fața Parlamentului”, se menționează într-o declarație a asociației.
Principalele revendicări ale fermierilor:
- Aprobarea urgentă a proiectului de lege privind seceta, în redacția deputatului Alexandru Trubcă;
- Prelungirea licențierii importului de cereale și oleaginoase până la 31 decembrie 2025;
- Achitarea datoriilor la subvenții pentru anul 2023;
- Restituirea accizelor fermierilor pentru anul 2024;
- Elaborarea unui mecanism de garanții pentru creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.
Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor subliniază că soluțiile solicitate sunt de natură legislativă și decizională și că acestea ar permite fermierilor mici și mijlocii să depășească provocările climatice și competiția neloială.
„Guvernul a ales să distrugă încă mai mulți agricultori care se luptă pentru supraviețuire”, afirmă Asociația, solicitând autorităților să adopte măsuri urgente pentru stoparea colapsului din agricultură.
Fermierii anunță că, dacă revendicările nu vor fi ascultate, următorul pas va fi organizarea unor proteste masive la nivel național. “Nu este doar o criză a fermierilor, ci o criză care afectează întreaga țară și fiecare cetățean”, avertizează aceștia.