Preţurile globale ale cafelei arabica au atins miercuri niveluri record de peste 3,60 dolari pe livră, în condițiile în care Brazilia, de departe cel mai mare producător mondial, mai are puţine boabe de vândut și persistă îngrijorări cu privire la recolta viitoare, scrie Observatornews.ro.

Dealerii au declarat că 70%-80% din recolta actuală de arabica din Brazilia a fost deja vândută, iar tranzacțiile noi sunt lente. Brazilia produce aproape jumătate din boabele de arabica din lume, un soi de calitate superioară utilizat de obicei în amestecuri prăjite şi măcinate, scrie Ziarul Financiar.
Vremea din țară a fost recent mai favorabilă, după seceta severă de anul trecut. Cu toate acestea, recolta viitoare va fi cu 4,4% mai mică decât cea precedentă, potrivit agenţiei braziliene de aprovizionare cu alimente Conab.
Fermierii brazilieni nu se grăbesc să vândă mai mult
„Ofertele globale de cafea rămân limitate. Vietnamul progresează lent cu vânzările recoltei sale de robusta, arabica recoltată în America Centrală şi Columbia are nevoie de mai mult timp pentru a ajunge pe piaţă, iar fermierii brazilieni nu sunt prea interesați să vândă mai mult”, a declarat miercuri brokerul HedgePoint Global Markets.
Contractele futures pentru cafeaua arabica de pe bursa ICE, un contract utilizat la nivel global pentru stabilirea preţului tranzacţiilor fizice cu cafea, au atins anterior un nivel record de 3,6945 dolari pe livră, aducând câştigurile pentru acest an la aproape 15%. Contractul a închis ulterior în creştere cu 2,5%, la 3,6655 dolari pe livră.
Cafeaua robusta, o varietate în general mai ieftină, utilizată în principal pentru prepararea cafelei instant, a crescut cu 0,9%, ajungând la 5.609 dolari pe tonă metrică.
Exporturile de cafea din India ar putea scădea cu peste 10% în 2025
Exporturile de cafea din India, al cincilea mare producător mondial de cafea robusta, sunt estimate să scadă cu peste 10% în 2025 din cauza reducerii producţiei şi a diminuării stocurilor rămase din recolta sezonului trecut.
Dealerii au declarat că fermierii atât din India, cât şi din Vietnam, cel mai mare producător mondial de robusta, îşi amână vânzările în aşteptarea unor noi creşteri de preţuri. În Brazilia, aproximativ 80-90% din recolta actuală a fost deja vândută.