Prețurile cerealelor în portul Constanța sunt în creștere, dar încă destul de mici. Fermierii români, care au stocat o mare parte din producția de cereale de anul trecut, speră să obțină profit în 2025. În prezent, nivelul mediu de negociere pentru cereale, fie că vorbim de grâu, porumb sau orz, se află în jurul valorii de 1.000 de lei pe tonă.

Prețul grâului este în ușoară creștere, dar diferențele rămân modeste. În acest moment, grâul livrat în portul Constanța este evaluat la aproximativ 1 leu pe kilogram, cu mici fluctuații care nu depășesc 1,1 lei pe kilogram, indiferent de tipul de grâu – panificație sau furajer. Diferențele de preț între cele două tipuri de grâu variază între 20 și 50 de lei pe tonă, în funcție de calitate.
Situația este similară și pentru orz, care are un preț mai scăzut, de aproximativ 1.000-1.010 lei pe tonă, în ciuda cererii mari pe piața regională. În cazul porumbului, prețul rămâne constant la 1 leu pe kilogram pentru marfa livrată în portul Constanța, fără semne evidente de schimbare în viitorul apropiat.
În urmă cu un an, piața cerealelor de la Marea Neagră era marcată de instabilitate din cauza presiunilor asupra prețurilor. Fermierii din Ucraina, confruntați cu prețuri scăzute, blocau vânzările. În porturile de pe Dunăre, grâul se vindea la 180-185 de dolari pe tonă, iar în porturile din Odesa prețul era de 184-189 de dolari, cu o prognoză de creștere în februarie. La granița cu România, prețul grâului ajungea la 220-225 de dolari pe tonă (echivalentul a 201-206 euro/tonă). În paralel, pe piața românească, porumbul avea un preț FOB Constanța de aproximativ 175-177 de euro pe tonă, iar pe site-urile de anunțuri, prețul ajungea la 0,65-0,70 lei pe kilogram, transmite agrointel.ro