Parlamentul din Marea Britanie a aprobat recent o lege care va obliga adăugarea de acid folic în făina de grâu (care nu este integrală), pentru a preveni defectele de tub neural și a îmbunătăți sănătatea femeilor însărcinate. Conform Departamentului de Sănătate și Asistență Socială, această măsură ar putea preveni anual aproximativ 200 de cazuri de malformații ale sistemului nervos central și ar sprijini sănătatea generală a femeilor însărcinate. Noua lege va intra în vigoare la sfârșitul anului 2026.

Fortificarea făinii cu acid folic este deja obligatorie în Statele Unite din 1998. Potrivit datelor din cadrul Inițiativei pentru Fortificarea Alimentelor (FFI), majoritatea țărilor europene nu au implementat încă obligativitatea fortificării făinii de grâu cu acid folic. În schimb, toate țările din America de Nord și aproape toate din America Centrală și de Sud au reglementări în acest sens, care vizează atât făina de grâu, cât și cea de porumb.
FFI a contribuit semnificativ la implementarea acestei legi în Marea Britanie, printr-o colaborare de lungă durată cu organizații din sectorul public și privat, dar și cu grupuri civice, precum The Queen’s Nursing Institute – Scoția și Shine, o organizație britanică care sprijină familiile și copiii cu spina bifida și hidrocefalie. De asemenea, FFI a oferit consultanță guvernului britanic încă din 2013 și a participat activ în cadrul unei consultări publice din 2019, unde majoritatea părților interesate au susținut această inițiativă.
Deocamdată, făina din Marea Britanie este deja fortificată cu calciu, niacină, tiamină și fier, iar acum va fi adăugat și acid folic. Conform DHSC, această măsură va reduce cu 20% cazurile de defecte ale tubului neural și va aduce economii semnificative pentru NHS (Serviciul Național de Sănătate), fiind prognozate economii de aproximativ 20 de milioane de lire sterline în următorii zece ani, iar impactul economic total va depăși 90 de milioane de lire sterline în aceeași perioadă.
Profesorul Chris Whitty, șeful medicilor din Anglia, a declarat că guvernul britanic continuă să colaboreze cu industria alimentară pentru a sprijini implementarea noii reglementări, care va afecta întreg Regatul Unit. De asemenea, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord vor introduce reglementări proprii în acest sens, în perioada următoare.
„Fortificarea făinii este o măsură simplă și eficientă pentru a reduce cazurile de defecte de tub neural, dar este important ca femeile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate să continue să ia suplimente de acid folic în primele 12 săptămâni de sarcină“, a adăugat Whitty.
FFI consideră această schimbare un „mare succes pentru sănătatea publică”, care va contribui la un viitor mai sănătos pentru Marea Britanie și ar putea inspira alte țări europene să adopte măsuri similare de fortificare a alimentelor.
SURSA: world-grain.com