Parlamentul Republicii Moldova va revizui măsurile de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta severă din acest an. Raportul la proiectul de lege care prevede instituirea unui moratoriu la plata datoriilor pentru fermieri a fost aprobat în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară de astăzi.

Printre principalele măsuri, se propune instituirea unui moratoriu la plata datoriilor restante acumulate de fermieri până la data intrării în vigoare a legii, inclusiv majorările și penalitățile de întârziere. De asemenea, se va suspenda plata ratelor și a altor obligații financiare până la 31 octombrie 2025. Beneficiari ai acestui moratoriu vor fi și furnizorii de inputuri din domeniul agricol, precum companiile care au livrat material semincer, fertilizanți, pesticide sau ierbicide fermierilor din Moldova.
În ceea ce privește criteriile de eligibilitate, proiectul propune eliminarea necesității unui certificat ce confirmă pierderi de 60% din producție pe o suprafață de cel puțin 50% din terenurile deținute de fermier. În plus, fermierii care dețin până la 3500 de hectare vor putea beneficia de măsurile de protecție, iar cei care cultivă cel mult 20% din terenul total cu culturi multianuale și legume vor fi, de asemenea, incluși în program.
Noua legislație impune și un criteriu suplimentar: agricultorii vor trebui să dețină cel puțin un act oficial care să ateste pagubele cauzate de secetă pentru cel puțin una dintre cele trei culturi de bază necesare pentru securitatea alimentară: grâu, porumb și floarea-soarelui.
În ceea ce privește furnizorii de inputuri, criteriile de eligibilitate prevăd ca activitatea principală să fie fabricarea pesticidelor sau comerțul cu ridicata al produselor chimice, iar împrumuturile și creditele obținute să fi fost utilizate pentru procurarea produselor destinate agricultorilor.
De asemenea, noile prevederi interzic cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor până la 31 octombrie 2025, iar datoriile suspendate nu vor fi raportate în Birourile de Istorii de Credit, astfel încât fermierii să nu fie afectați de întârzierile la plată. Dobânzile vor fi capitalizate la finalul perioadei de implementare a legii și vor trebui achitate de debitori.
Proiectul mai prevede și prelungirea termenului de garanție pentru creditele acordate fermierilor până la 31 decembrie 2025, prin intermediul Fondului de garantare a creditelor.
Proiectul de lege va fi supus votului în plenul Parlamentului pentru aprobare.