În 2024, Rusia a exportat pentru prima dată mai mult de 5,7 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui, marcând o creștere de 31% față de 2023. Principalul factor al acestei creșteri a fost exportul către India, care a crescut de 2,4 ori, atingând 2,2 milioane de tone și reprezentând aproape 39% din totalul livrărilor. Cea mai mare cantitate a fost livrată în octombrie, când au fost exportate peste 320.000 de tone către India, mai mult de jumătate din totalul exporturilor lunare, scrie aemcx.ru.

Pe locul al doilea ca importator se află Turcia, cu o creștere de 1,5 ori a achizițiilor, până la 840.000 de tone. China, în schimb, a scăzut pe locul trei, importând doar 590.000 de tone, cu 35% mai puțin decât în 2023, din cauza prețurilor mai atractive din India și a procesării interne mai mari a porumbului.
Mihail Malțev, directorul Uniunii Uleiurilor și Grăsimilor, subliniază că această creștere se datorează nu doar recoltei record din 2023, dar și prețurilor competitive ale uleiului de floarea-soarelui pe piața globală. „Această realizare a devenit posibilă nu doar datorită procesării unor volume mari de materii prime (recolta record din 2023 plus stocuri semnificative de la sezoanele anterioare), ci și ca urmare a prețurilor mondiale destul de atractive pentru uleiul de floarea-soarelui, precum și a diferenței mici față de uleiul de palmier și cel de soia. În acest context, unii dintre cumpărătorii noștri, cum ar fi India și Turcia, au optat pentru uleiul de floarea-soarelui, considerat mai valoros din punct de vedere nutrițional, crescând semnificativ volumele achizițiilor.”
În plus, industria rusă se pregătește să îndeplinească obiectivele stabilite de Președintele Rusiei de a crește exporturile de produse agroalimentare procesate până în 2030, vizând un export de 6 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui.
Provocarea majoră rămâne creșterea producției de floarea-soarelui, care va necesita tehnologii agricole intensive și extinderea terenurilor agricole disponibile.