Comisia Europeană a refuzat să acorde o excepție pentru energia electrică exportată în Moldova de către OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, produsă pe bază de gaze și cărbune. Decizia a fost motivată de riscul de a crea un precedent, permițând altor țări să ceară scutiri de la plata certificatelor de emisii de CO2, scrie profit.ro

Într-un comunicat, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că solicitarea, depusă oficial de autoritățile din București și Chișinău, a fost discutată cu comisarul european pentru mediu. Totuși, Direcția Generală pentru Acțiune Climatică nu a susținut inițiativa, invocând riscurile legate de stabilirea unui precedent, ceea ce ar putea duce la o deschidere a cererilor din partea altor țări.
„Am discutat acest subiect cu comisarul european pentru mediu. Direcția Generală pentru Acțiune Climatică nu a susținut această inițiativă. Un astfel de demers a fost făcut și de Polonia. Argumentul pe care mi-e greu să îl contest este că acest lucru ar putea crea un precedent în Europa, deschizând calea altor state care ar putea solicita excepții invocând circumstanțe excepționale pentru a scuti de la plata certificatelor de CO2”, a explicat Burduja.
În același timp, ministrul român a adăugat că a solicitat informații despre posibile soluții alternative pentru Moldova, atât de la premierul Dorin Recean, cât și de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles.
Un alt aspect pozitiv menționat de Burduja este faptul că Energocom, operatorul național al rețelei electrice din Moldova, a semnat un contract cu OMV Petrom pentru livrarea de energie electrică în perioada 10-31 ianuarie 2025, în cantitate de 30 MW pe zi.
Această decizie a Comisiei Europene subliniază importanța menținerii unui cadru consistent și echitabil în gestionarea emisiilor de CO2, evitând deschiderea unor excepții care ar putea submina principiile pieței comune a energiei în Uniunea Europeană.