O echipă internațională de cercetători, printre care și specialiști de la Universitatea din Göttingen, atrage atenția asupra importanței horticulturii în contextul politicilor agricole globale. În ciuda faptului că arborii fructiferi și alte plante lemnoase ocupă mai mult de 183 de milioane de hectare la nivel mondial, acestea sunt adesea ignorate în politicile agricole.

Într-un articol publicat în revista Nature Sustainability, cercetătorii subliniază că grădinile cu arbori fructiferi nu doar că sunt necesare pentru hrana lumii și economia globală, dar au și un potențial semnificativ în protejarea biodiversității și a climei, îmbunătățind, totodată, condițiile de viață ale oamenilor din întreaga lume.
În timp ce majoritatea politicilor agricole se concentrează pe culturi anuale, precum grâul sau orezul, care au cicluri de viață scurte, cercetătorii susțin că arborii fructiferi și alte plante lemnoase au un impact mult mai mare asupra mediului și pot contribui semnificativ la protejarea solului, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la susținerea biodiversității.
„Plantele lemnoase, spre deosebire de culturile anuale, sunt mult mai complexe și susțin o diversitate mare de viață, având un rol esențial în menținerea echilibrului ecologic”, explică Dr. Elena Velado-Alonso, co-autor al studiului și specialist în agroecologie. „Aceste grădini contribuie la prevenirea eroziunii solului, îmbunătățesc fertilitatea acestuia și protejează zonele fragile de impactul agriculturii intensive.”
De asemenea, cercetătorii subliniază că aceste culturi pot oferi soluții pentru problemele economice din zonele rurale, având un impact pozitiv asupra ocupării forțate de muncă. Spre deosebire de culturile mecanizate, care depind de tehnologie, grădinile cu arbori fructiferi necesită mult mai multă muncă manuală, ceea ce generează oportunități de angajare în special în țările cu venituri mici și medii.
„Avem oportunitatea de a utiliza aceste grădini pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări ecologice și sociale, inclusiv schimbările climatice și sărăcia”, afirmă Dr. Carlos Martínez-Núñez, coordonatorul studiului. „Dacă sunt gestionate corect, aceste sisteme pot deveni un instrument eficient în conservarea biodiversității și în reducerea impactului negativ al agriculturii asupra mediului.”
Specialiștii recomandă ca autoritățile să adopte reglementări și politici care să sprijine promovarea unor metode agricole sustenabile, care să includă și grădinile cu arbori fructiferi, având în vedere contribuția acestora la un viitor mai echitabil și mai sustenabil.