Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar exporturile către această piață au crescut considerabil în ultimul deceniu, depășind 60% din volumul total al exporturilor. Aceste date au fost prezentate în cadrul studiului de piață „Export Vision”.

Expertul Andrei Crigan de la Gateway-Partners a explicat că, dacă acum zece ani ponderea comerțului cu UE era de 48%, acum aceasta a ajuns la 65%. Printre cele mai exportate produse se numără strugurii, prunele și cireșele, care devin tot mai prezente pe rafturile europene.
„Exporturile moldovenești au crescut și s-au diversificat, chiar și din regiunea transnistreană, care nu trăiește cea mai bună perioadă a ei în acest moment”, a punctat expertul.
Potrivit Irinei Tolstousov, director-adjunct al Agenției de Investiții, România deține în prezent 30% din exporturile moldovenești către UE.
Irina Tolstousov a mai specificat că „chiar în această săptămână a avut loc un eveniment care a discutat despre reziliența Republicii Moldova în fața crizelor care tot apar regional, local și internațional, iar unul dintre punctele care a vizat soluțiile pe care le putem aplica pe plan intern este o abordare multidimensională din perspectiva exportului.”
Programul „Export Vision”, lansat în 2018, sprijină antreprenorii locali oferindu-le informații despre cerințele pieței europene și oportunitățile de export. Până acum, peste 700 de companii autohtone au beneficiat de acest program, în cadrul celor 26 de ediții organizate, transmite IPN.