Dacă un comerciant vinde produse defecte sau aplică practici înșelătoare, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să lupte singuri. Organizațiile care le reprezintă interesele vor putea solicita în instanță măsuri clare și reparatorii – fie că este vorba despre rambursarea banilor, înlocuirea produselor sau încetarea practicilor ilegale. Executivul a adoptat un proiect privind acțiunile pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor.

În prezent, există o procedură generală de acțiune colectivă, reglementată de Codul de Procedură Civilă, însă este necesar un mecanism eficient care să permită consumatorilor să se apere colectiv împotriva comercianților care le încalcă drepturile, precizează Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Proiectul votat stabilește mecanisme practice care vor permite soluționarea problemelor. Un punct cheie este introducerea tranzacțiilor privind remedierile, care oferă posibilitatea ca părțile implicate – consumatorii și comercianții – să ajungă la acorduri care să rezolve problemele într-un mod rapid. În acest fel, poate exista o economie sănătoasă, bazată pe respect reciproc între consumatori și comercianți, menționează sursa citată, transmite IPN.