Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că de la începutul acestui an, au fost înregistrate 89 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 137 de persoane, dintre care 17 copii, relatează realitatea.
Majoritatea cazurilor au fost determinate de consumul ciupercilor culese din grădinile proprii, livezi, păduri sau achiziționate de la comercianții neautorizați, de pe marginea drumurilor, din preajma pădurilor și preparate în condiții casnice.
ANSP vine cu câteva recomandări către cetățeni:
- nu consumaţi şi/sau degustaţi ciupercile pe care nu le cunoaşteţi, sau care vă provoacă suspiciune;
- nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;
- nu colectaţi ciuperci din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi a căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanţe toxice şi devin necomestibile;
- nu implicaţi în procesul de colectare copiii;
- nu admiteți consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
- nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii.
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, moldovenii sunt îndemnați să solicite imediat asistența medicală.
Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul moldovenilor este în creștere. Potrivit informațiilor prezentate de CNAMUP, aceasta se manifestă îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor.