Nu e glumă, ci o realitate pe care o întâlnim în câteva gospodării din țară. Aventura a început mai mult din curiozitate, iar în timp a devenit o sursă de venit.
„Trebuie să crești aceea ce nu au alții, dacă vrei să vinzi ușor”.
Aceasta este convingerea de care se ghidează Vasile Iepure și care dă roade de fiecare dată. Roadă bună dau și cei 160 de copaci de smochine care îi suplinesc veniturile familiei cu circa 20 de mii de lei pe an. Primii doi copaci de smochini au ajuns în gospodăria pomicultorului acum 15 ani. Mânat de curiozitate, a vrut să descopere ce fel de soi este acesta.
„Am făcut schimb. – Când? – Vreo 15 ani în urmă. La început am pus cu gândul că pentru nepoți, pentru una, alta, să vă ce fruct e, pe urmă, pe la 2-3 ani, tot răsfoind calculatorul, am găsit cum se înmulțesc. Și zic să-mi fac și mie niște puieți. Am început a face și de vânzare. – Și cum a mers? – Merge bine. – Lumea caută smochine? – Caută, caută. La toamnă am comenzi de vreo 300”.
Vinde nu doar puieți de smochini, dar și fructele.
„Smochinul e 150 de lei kilogramul, piersicul e cel mult 30 de lei. Dar este și de 5 lei. Diferență este. Ca să faci 1000 de lei, vinzi vreo 5-6 kilograme de smochine ori 200 de kg de piersică. Da pruna, în genere, am dat-o cu aproape 2 lei. – Merită investiția în smochine… – Merge, da cum să nu meargă?”
Piețe de desfacere să fie, că roadă e gata să livreze mereu.
„Locuri n-ai, te duci la piață, te futbolesc. – Au încercat și la dvs să vă ia smochine? Să le vândă în altă parte? – Da. Un băiat de la Chișinău le cumpăra cât aveam: 10-15 kg, dar mai ieftin. Dar băieții de la restaurante nu se târguiesc cu mine. – Interesant, de unde aveți clienți, băieții aceștia care vin să cumpere… – Cum am producție mai multă, pun pe Facebook, și îndată încep a mă suna. – De unde vă sună? E interesant, cine vă sună? – Matele de-o pildă cum m-ai găsit? Sună pe fix, la Moldtelecom, sună pe la primărie”.
De ceva vreme, pomicultorul a descoperit că poate face bani și din smochine uscate. Avea o dilemă însă: nu știa cât să ceară pentru un kilogram.
„Am găsit într-un magazin smochine uscate, m-am uitat prețul. Și eu l-am ridicat oleacă, ale lor sunt din Turcia, ale mele sunt de pe loc”.
Așa că acum, dacă nu reușește să vândă fructele uscate, le usucă și le vinde cu 240 de lei kilogramul. Deși s-ar părea că pomii exotici sunt mai greu de îngrijit, Vasile Iepure demontează acest mit. Tot de ce are nevoie un smochin este apa, iar în primii ani de viață – protecție contra frigului. Și cam atât. Nu-i stropește nici contra dăunătorilor.
sursa: tv8.md