R. Moldova își dorește o colaborare mai strânsă cu România în domeniul cercetării și dezvoltării agricole.
„În anul 2023, exporturile agroalimentare ale Republicii Moldova către România au ajuns la valoarea de 780,6 milioane de dolari. Principalele categorii de produse exportate sunt oleaginoasele și fructele. Cu toate acestea, credem că există un mare potențial care poate fi exploatat în continuare prin cooperarea noastră. Pentru noi, cooperarea nu înseamnă doar a vinde, dar și de a avea relații economice reciproc avantajoase. Spre exemplu, România are o experiență vastă în domeniul tehnologiilor agricole avansate și al creșterii ovinelor și credem că pentru anul curent am putea stabili o colaborare mai strânsă în sectorul zootehnic”, a declarat marți secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, în cadrul celei de-a XII-a Reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, care a avut loc la București.
Șarban a ținut să puncteze că, în ultimii cinci ani, Institutul de Fitotehnie Porumbeni, denumit în prezent Centrul Național de Cercetare și Creștere a Semințelor, a obținut înregistrarea a trei noi hibrizi de porumb, urmare a testelor realizate la Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor din România.
Totodată, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare a stabilit parteneriate de colaborare științifică cu institute similare, iar Institutul Științifico-Practic de Zootehnie și Biotehnologii în Medicină Veterinară colaborează în cadrul proiectului ORIZONT cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor din Iași.
„Suntem ferm convinși că prin dezvoltarea proiectelor comune în domeniul cercetării și dezvoltării agricole vom putea beneficia de inovații tehnologice și metode moderne de gestionare a resurselor, ceea ce va spori competitivitatea și reziliența agriculturii noastre pe piața internațională”, a adăugat Vasile Șarban.
sursa: ziarulnational.md