Vremea fierbinte grăbește recolta. Pe câmpurile din țară s-au copt deja primii pepeni verzi și galbeni. De câteva zile, prima roadă deja a apărut în piețe, magazine, dar și pe traseele naționale, acolo unde producătorii vând produsul cules direct din câmp. În piața centrală din capitală, oamenii fac coadă la tarabe pentru a alege cele mai dulci și zemoase soiuri.

Luna lui cuptor este în acest an și despre pepeni dulci și aromați, crescuți pe câmpurile din țară. La tarabele din piața centrală din Chișinău, pepenii verzi se vând la 10 lei kilogramul, iar cei galbeni cu 25 de lei kilogramul. Deși vânzătorii au refuzat să discute cu noi, în afara camerelor ne-au spus că toată roada este autohtonă și este adusă de la un producător din sudul țării, de la Comrat. Deși sunt primii și unii se îndoiesc de calitatea lor, pofticioșii nu au stat mult pe gânduri și și-au umplut desaga.
Cumpărător: ”Este primul harbuz. Copiii vor să încerce, deși încă nu am tare mare încredere în calitatea lor, dar ochiul vede, inima cere.”
Cumpărător: ”Pentru copii. Ei îs dornici de ceva bun și gustos. – Nu vă este frică de pesticide, nitrați? – Ne este frică, dar totodată vrem să le facem și pe placul copiilor. – Ați întrebat, sunt aduși de la noi? – Da, am întrebat, sunt de la Comrat. Sperăm să fie ceva bun.”
Cumpărător: ”Am mai procurat și erau foarte gustoși. – Tot de aici din piață? – Nu, de la Criuleni. Nu vă este frică de nitrați, chimicate? – Mi-e frică un pic, dar ce să facem dacă pofta e mare.”
Cumpărător: ”Am cumpărat harbuji și zemoși. Nu mulți, așa câte un pic doar să gustăm. Suntem și noi bătrâni, dar vrem să mâncăm. Aici în piață e foarte bine că-s mai ieftini, prin magazine îs mai scumpi și nu putem cumpăra, dar aici venim și luăm de toate.”
Alții însă spun că, ar fi prea devreme pentru aceste erbacee, care pot fi periculoase, așa că testul calității îl trec mai întâi adulții.
Cumpărător: ”Au zis că-s de la noi, de pe la sud. Aveți încredere? – Nu! – De ce ați cumpărat atunci? – Îmi trebuiesc, mâine am un corporativ. Mâine o să apreciem și poimâine o să vin și o să-i spun pretențiile pe care le am. Eu, de exemplu, la copii, nepoți nu le dau. – Dar la corporativ se poate! – Da, da. Noi de-acum suntem îmbibați cu toate.”
Cumpărător: ”Deocamdată ne-am interesat doar că mi-e în grijă, că-i prea devreme. Nitrații ăștia să nu ne afecteze sănătatea. – Și vă este frică să cumpărați acum? – Cam da.”
Deși în ultima perioadă se folosesc tot mai mult aparate de măsurarea nivelului de nitrați în fructe și legume, unele gospodine spun că apelează și la metode tradiționale.
Cumpărător: ”Vreau pentru nepoțel să iau. El iubește harbujii. –Dar cum îl testați la nitrați? – Într-un pahar de apă pun o bucățică de miez și dacă el se colorează atunci e cu pesticide.”
Pentru a-i convinge pe cumpărători că roada nouă este de calitate, comercianții au scos la vedere certificatele de conformitate, semnate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, ANSA recomandă cetățenilor să cumpere fructe și legume doar din locuri autorizate și să ceară certificatele de conformitate, acolo unde este indicat și nivelul acceptabil de nitrați.
Potrivit experților în alimentație publică, limita maximă de nitrați per kilogram pentru pepenii verzi crescuți în câmp deschis este de 60 mg, iar pentru pepenii galbeni – 90 mg.
sursa: exclusiv TV
