Sărbătorile pascale sunt adesea asociate cu un consum abundent de alimente și cu trecerea bruscă de la alimentația vegetariană sau de post la cea animalieră, fapt ce poate cauza probleme serioase de sănătate.
Specialiștii arată că excesele alimentare pot provoca acutizarea bolilor cronice, în special a celor digestive, precum gastrite, colecistite, pancreatite, indigestii sau constipații, dar și crea un teren favorabil pentru dezvoltarea și agravarea bolilor netransmisibile, precum diabetul zaharat sau bolile de inimă, datorită riscului acumulării kilogramelor în plus, dar și a variațiilor accentuate ale glicemiei.
Potrivit Anei-Maria Racu, șefa Secției nutriție de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pentru a preveni aceste consecințe se recomandă trecerea treptată de la alimentația vegetariană la cea animalieră, în special pentru persoanele care au ținut post.
„Produsele animaliere trebuie introduse treptat în meniu – inițial produsele lactate fermentate, ouă și pește, apoi carnea de pasăre, iepure sau vită slabă și abia la sfârșitul Săptămânii Luminate se poate opta pentru carne de porc, miel sau lapte”, a declarat Ana-Maria Racu, într-o conferință de presă susținută la Guvern.
Nutriționista a recomandat ca jumătate din meniul de sărbătoare să fie constituit din legume, fructe proaspete, dar și verdețuri de sezon, iar salatele să fie asezonate cu ulei presat la rece, nu cu maioneză.
„Aportul de alimente se va rezuma la 350 – 400 de grame la o masă și va fi urmată de efort fizic ușor și hidratarea cu 2 – 2,5 litri de apă pe zi. Băuturile dulci se vor exclude, iar consumul de mezeluri, sosuri, conserve sau dulciuri se va limita. Produsele tradiționale se vor pregăti și alege cu precauție. Ouăle, vopseaua pentru ouă, carnea și cozonacii se vor procura doar din locuri autorizate unde se respectă toate regulamentele sanitare de comercializare”, a recomandat angajata ANSA.
De asemenea, nutriționiștii îndeamnă cetățenii să evite consumul excesiv de alcool.
sursa: ziarulnational.md