Apele Nistrului sunt tot mai tulburi, la propriu. De Ziua Nistrului, locuitorii din Soroca spun că şi-ar dori ca râul din preajma oraşului să fie mai curat, iar oamenilor să le pese mai mult de mediul ambiant. Şi calitatea apei din oraş, dar şi a aerului, lasă de dorit din cauza deşeurilor din sistemul de canalizare care se scurg în Nistru. Localnicii speră că problema se va rezolva atunci când va fi construită stația de epurare, despre care se tot vorbeşte în ultimii ani. Lucrările ar trebui să înceapă la toamnă.
Țeava prin care sunt evacuate deşeurile din sistemul de canalizare din Soroca de află la 200 de metri de faimoasa fortăreaţă din oraş. Zilnic, peste 2 mii de metri cubi de reziduuri ajung în râul Nistru. Localnicii spun că deja nu mai pot suporta mirosul insuportabil.
„Într-adevăr se simte mirosul. Sunt perioade probabil ale zile, săptămânii, lunii sau anotimpului când se simte şi mai pronunțat. Această staţie de epurare este foarte importantă deoarece locuiesc şi eu pe malul Nistrului şi cunosc foarte bine ce înseamnă când respiri un aer murdar şi apa e murdară. Toată lumea merge pe aici, toţi întorc nasurile şi ne întreabă cum locuiți aici. Nu ştiu ce perspectivă are Soroca, tot promit, dar nimic nu se vede”.
Costul estimativ pentru construcția stației de epurare este de 11 milioane de euro, bani oferiţi în cadrul unui împrumut de la Banca Mondială.
LILIA PILIPEȚCHI primarul municipiului Soroca: „Avem întreaga speranța că la sfârșitul anului 2027 vom avea staţia de epurare. În luna septembrie, se preconizează deja anunțul pentru participarea operatorilor economici la licitația pentru a fi selectat un agent economic pentru construcția stației de epurare”.
Autorităţile din oraş spun că deja au identificat un teren unde va fi construită stația de epurare.
sursa: tvrmoldova.md