Serele fermierilor din R. Moldova abundă de verdețuri, gata să fie culese. Castraveții, ridichea și ceapa verde și-au făcut loc și în piețe, și în marile lanțuri de magazine, unde o condiție de comercializare a acestei calități și ambalajul.
Serele Alei Popa din satul Negureni, raionul Teleneşti, sunt pline de culoare. Ea creşte ceapă verde, ridichi şi răsaduri. O parte din verdeţuri e comercializă în pieţe, alta ajunge la intreprinderile de procesare şi ambalare din satul vecin.
ALA POPA, producător de legume: „Dacă să vorbim de cepa verde , este irigată este în camp protejat şi ea este produsă normal. –Preţul? – Am dori să fie mai mare, dar este tot normal, e bine? – Cu cât pleacă cepa din solarii? – Ceapa din solaria pleacă cu 40 de lei kilogramul”.
Ambalate, trufandalele autohtone câştigă teren în marile lanţuri de magazine alimentare din ţară. Gata împachetate, verdeţurile diversificate rămân proaspete până la opt zile. Cele neambalate se ofilesc în două zile.
ILIE VERDEŞ, fondator, companie de ambalare: „Ni se cere o calitate excepţională, ca să o putem livra, dar preţurile sunt întodeauna negociate de la o săptămână la alta. La momentul de faţă autohton avem ridichea roşie, ceapa verde, rădăcina de pătrunjel şi prazul. Ridichea roşie conlucrăm cu un producător din Soroca, care odată la două zile ne subministrează marfa data”.
Fiecare produs este verificat, cântărit şi aşezat cu grijă în caserole.
Şi tarabele din pieţe sunt pline cu legume de sezon, doar că de import, mai ieftine decât cele locale.
În timp ce unii oameni preferă să cumpere legume autohtone, alţii spun că le aleg pe cele mai ieftine.
La Piaţa Centrală din Chişinău, roşiile de import se vând cu 45 lei kilogramul. La acelaşi preţ sunt şi castraveţii. Cu 10 lei mai ieftine este ridichea şi vânăta, iar ceapa verde ajuge la 50 de lei pentru un kilogram sau 10 lei legătura.
sursa: tvrmoldova.md