Fermierii amenință din nou cu proteste. Ultimatumul vine în urma unei întruniri dintre reprezentanții producătorilor agricoli și prim-ministrul Dorin Recean, care a avut loc o zi mai devreme la Guvern. Executivul le-a promis agricultorilor afectați de secetă, că-i ajută cu o sută de milioane de lei. Ultimii spun că acești bani nu-i salvează și cer o întrunire la Președinție, în caz contrar vor ieși în stradă.
Pe data de 20 august, mai mulți agricultori s-au întâlnit cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, pentru a discuta despre criza din sectorul agricol. Șeful Guvernului a anunțat că statul va aloca 100 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor din cauza seceti din acest an.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „În următoarele două săptămâni, Ministerul Agriculturii va lucra cu asociațiile responsabile și va identifica. Ținta centrală, desigur, sunt fermierii din sudul țării care au fost cel mai puternic afectați. Printre culturile cele mai afectate se numără porumbul, în special în sudul țării, ca urmare a lipsei de precipitații cu care s-a confruntat țara în ultima perioadă.”
SERGHEI IVANOV, agricultor, raionul Fălești: „Este o sumă infimă, care nu va ajuta agricultura. Noi am spus că nu vrem să ne dați bani din bugetul țării, bugetul dați la pensionari. Noi în agricultură avem nevoie de infuzie de capital, dați-ne nouă acces la bani ieftini ca noi să ne putem credita, ca să putem stinge acele credite luate la 17, la 20, la 30 la sută de la micro-finanțare”.
La rândul lor, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” susțin că, cele o sută de milioane de lei poate părea mare pentru un cetățean de rând, însă nu și după ce va fi divizată miilor de agricultori aflați în pragul falimentului.
Reprezentanții Asociației au reiterat că unica soluție eficientă este declararea stării de urgență în agricultură cu scopul de a stopa calcularea penalităților de întârziere la datorii și de a opri procesul de executare silită, după aplicarea unor măsuri de stabilizare financiară a situației pe termen scurt și lung, inclusiv prin adresarea la partenerii externi pentru ajutor și prin emiterea de garanții de stat la refinanțări. De altă parte, reprezentanții Guvernului susțin că măsura de instituire a stării de urgență nu este necesară în prezent.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „La momentul de față, legislația Republicii Moldova dispune de toate pârghiile legale pentru a asista fermierii. Deci, nu este nevoie de constatarea stării de urgență, pentru că legislația prevede.”
În consecință, membrii Asociației „Forța Fermierilor” au cerut, în cel mult 7 zile, o întrevedere cu președinta țării, Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și cu membrii comisiei parlamentare speciale. În caz contrar, ei susțin că protestele regionale și naționale sunt inevitabile.
Potrivit autorităților din agricultură, 97 de mii de hectare de culturi agricole din toată țara au fost afectate din cauza condițiilor climaterice nefavorabile din acest an.
sursa: Exclusiv TV