Banca Mondială (BM) estimează o creștere economică de 2,8% pentru Moldova în 2024, conform prognozei din iunie, susținută de salarii reale în creștere, inflație mai scăzută, rate ale dobânzilor favorabile și un impuls fiscal pozitiv, rezultat din măsuri bugetare favorabile. Deși remiterile reale au scăzut, consumul privat va rămâne un motor cheie al creșterii, stimulat de o îmbunătățire treptată a activității de investiții.
Proiecțiile arată o creștere a importurilor, în timp ce exporturile se vor confrunta cu o cerere externă slabă, având ca rezultat o contribuție negativă a exporturilor nete. Creșterea va fi, de asemenea, alimentată de comerțul intern, pe măsură ce veniturile disponibile vor crește, și de performanța sectorului TIC. Sectorul industrial este de așteptat să contribuie mai mult la creștere, deși cererea externă rămâne sub nivelurile pre-pandemie, ceea ce ar putea limita potențialul întregului sector, a declarat economistul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga.
În ciuda unei recolte bogate raportate în prima jumătate a anului, creșterea sectorului agricol va fi modestă din cauza secetei de vară. Sectorul transporturilor ar putea afecta negativ creșterea, din cauza scăderii fluxurilor comerciale către și dinspre Ucraina.
Pe termen mediu, potrivit lui Chistruga, se preconizează o stimulare a creșterii prin reforme menite să sprijine diversificarea economică și competitivitatea, în conformitate cu agenda de aderare la Uniunea Europeană. Se estimează că economia va crește cu 3,9% în 2025 și cu 4,5% în 2026, în timp ce veniturile reale disponibile vor continua să se îmbunătățească.
În ceea ce privește inflația, aceasta va rămâne în intervalul țintă pe termen mediu, deși prețurile alimentelor și condițiile climatice vor influența fluctuațiile. Rata sărăciei, estimată la 10,63% până în 2024, ar putea scădea și mai mult până în 2025, în urma stabilizării economice.
Moldova va continua să depindă de asistența financiară internațională, cu un deficit fiscal estimat la 4,1% din PIB în 2024. Aceste măsuri sunt esențiale, deoarece se preconizează o reducere a deficitului pe termen mediu datorită îmbunătățirii colectării impozitelor și a cheltuielilor mai eficiente, relatează bani.md