Ţările Uniunii Europene au aprobat o lege care impune limite ale emisiilor de metan pentru importurile de petrol şi gaze ale Europei, începând cu 2030, exercitând presiuni asupra furnizorilor internaţionali să reducă scurgerile de gaze cu efect de seră, transmite Reuters.
Metanul este componenta principală a gazelor naturale arse în centralele electrice şi pentru încălzirea locuinţelor. Este, de asemenea, a doua cea mai mare cauză a schimbărilor climatice, după dioxidul de carbon, şi alimentează încălzirea globală atunci când scapă în atmosferă din conductele şi infrastructura de petrol şi gaze care au scurgeri.
Miniştrii din ţările UE au dat aprobarea finală a guvernelor lor asupra politicii la o reuniune de la Bruxelles, ceea ce înseamnă că poate intra acum în vigoare. Doar Ungaria a votat împotrivă.
Din 2030, UE va impune ”valori maxime de intensitate a metanului” combustibililor fosili introduşi pe piaţa europeană. Comisia Europeană va stabili limitele exacte de metan până la acea dată. Importatorii de petrol şi gaze care încalcă limita s-ar putea confrunta cu sancţiuni financiare.
”Acest standard de import ar putea reduce emisiile globale de metan din petrol şi gaze cu o treime”, a declarat Alessia Virone, director pentru afaceri UE la Clean Air Task Force, care a remarcat statutul UE de cel mai mare importator de petrol şi gaze din lume.
Este posibil ca regulile să afecteze mari furnizori de gaze precum SUA, Algeria şi Rusia. Moscova a redus livrările către Europa de la invazia sa din 2022 a Ucrainei şi de atunci a fost înlocuită ca cel mai mare furnizor de gaze din Europa de către Norvegia, ale cărei livrări au cea mai mică intensitate de metan din lume.
sursa: realitatea.md