Cutremurul de luni, 16 septembrie, cu magnitudinea de 5,4, înregistrat în zona seismică Vrancea, ar fi putut fi catalizat de ciclonul Boris. Declarația aparține hidrologului Valeriu Cazac, directorul Centrului de Cercetări și Proiectări „Eco Logistica”, făcută în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV.
Potrivit lui, fenomenul meteorologic deosebit din ultimele trei zile ar fi influențat scoarța terestră atât prin cantitatea de apă adusă în zona seismică, cât și de presiunea atmosferică care îl însoțea.
„Procesul seismic a fost catalizat prin faptul că pe platforma tectonică europeană s-a concentrat o cantitate masivă de precipitații care a completat golurile din scoarța terestră, ca să nu mai vorbim de presiunea aerului care a apăsat pe platformă și a produs acest fenomen seismologic pe fisura din munții Vrancea”, a menționat hidrologul.
Deși seismul a fost catalogat ca unul de intensitate medie, în Republica Moldova nu s-au înregistrat pagube. Alexandru Tatarov, șeful adjunct al Inspectoratului General pentru Situații Urgente, a ținut să specifice că, de obicei, în astfel de situații există puțină panică, fapt care îi face pe unii cetățeni să solicite ajutor.
„Pentru teritoriul Republicii Moldova, o situație excepțională apare când magnitudinea unui cutremur este mai mare de șase sau sunt provocate daune. Magnitudinea seismului a fost de 5.4, prin urmare aceasta nu se încadrează în situații excepționale. Dispeceratul pentru Situații Excepționale nu a primit nicio solicitare din partea Serviciului 112, care înregistrează toate apelurile din partea cetățenilor”, a afirmat Alexandru Tatarov.
Ciclonul Boris a făcut ravagii în Europa Centrală și de Est. România, Cehia, Austria, Polonia și Republica Moldova sunt doar câteva dintre țările afectate de cantitățile de precipitații, care pe alocuri au depășit limita pentru trei luni. Deși astfel de furtuni erau considerate o raritate pe continentul european, unii meteorologi menționează că fenomenele vor fi înregistrate mai des din cauza încălzirii globale.